четвъртък, 9 август 2007 г.

"Хъшове"-те на малък екран


снимка: Народен театър "Иван Вазов" - официален сайт (http://www.nationaltheatre.bg/bg/main.php?Team_ID=4)

Започват снимките на четири сериен филм, базиран на пиесата "Хъшове" (по повестта на Иван Вазов "Немили-недраги) с режисьор Александър Морфов, съобщиха медиите днес. Без преувеличение може да се каже, че "Хъшове" е едно от най-успешните представления на Народния за последните години. Спектакълът стартира през октомври 2004г. с невероятен успех. 3 Аскеера, пълни зали, зрители, аплодиращи докато ни им изтръпнат ръцете, много цветя и викове "Да живее България"...
Дали ще могат да се пренесат силните емоции и на малкия екран? Дали ще може зрителят да съпреживее всичко, да плаче и да се смее с хъшовете пред телевизора, както това става в храма на Мелпомена и Талия?
Разбира се киното си има свое очарвание, различно от това на театъра. Едва ли местещите се платформи, разглобяващата се сцена на Народния, пушекът и снегът, познати от пиесата биха впечатлили телевизионния зрител, привикнал на къде-къде по-зрелищни и високобюджетни продукции... Или пък хората вече се умориха да ги залъгват с "бенгалски огън" за сметка на смисъла?
За мен силата на "Хъшове" е в истинските, емоционални образи, в брилянтната актьорска игра и оригиналната, донякъде провокативна интерпретация на Морфов. Не малка роля за емоционалния заряд на пиесата има и музиката към нея - с лайтмотив песента "Бял кон" на Влатко Стефановски, която актьорите пеят с цяло гърло, така че и на зрителя му се ще да се включи...


Затова съм оптимист, че талантът и смисълът ще победят ниския бюджет и хроничното разочарование от българските продукции...
Затова се надявам, че когато "Хъшове" се появи на телевизионния екран догодина, българинът, който не е стъпил в Народния да гледа пиесата, няма отегчено да натисне копчето на дистанционното с автоматизираната реплика "Офф, пак глупостите на БНТ..."

4 коментара:

Pesho каза...

Добро като идея, но според мен няма да е особено успешно. Проблема на българското кино, е именно че актьорите участващи във филмите са с театрална школовка, което далеч не е подходящо било за малкия, или големия екран.

Inna каза...

Има нещо такова... но повечето вече си имат и опит в киното и започват да навлизат и в него :) Освен това са сладури и хората ги обичат ;)

Pesho каза...

Да, но хорската любов само не прави качествено кино. Нали цялата идея е това да бъде представено пред хора които не знаят за какво става въпрос. Ако представиш "Хъшове" на един тинейджър дето дори не е чувал това като заглавие, камо ли да е ходил да го гледа на театър, начина да бъде впечатлен и да му се задържи интереса е чрез качествена продукция, което включва адекватна актьорска игра и добра режисура.

Inna каза...

..която според мен може да бъде осигурена без проблем от Сашо Морфов и момчетата от Народния. Дано да се получи!