понеделник, 24 декември 2007 г.

Гласувайте!

"Prove to me that you're divine, change my water into wine..." ("King Herod's Song" от "Jesus Christ Superstar")

- Добър вечер, скъпи зрители! Вие сте с тазгодишното издание на телевизионното състезание „Кой иска да бъде звезда на Коледа?”. Тази вечер претенденти за голямата награда – вярата и доверието на зрителите, са две много популярни личности. Вашите аплодисменти за великия, неповторимия, чудотвореца - Иииииисус Христоооооос и неговия конкурент за вашите сърца, пристигнал за нашето шоу специално от Лапландия – Дядоооо Коледаааааа!
Светва таблото с надпис „Аплаус”.
И така преди да започне същинският сблъсък, по регламент всеки от учасниците има една минута да убеди зрителите да гласуват за него. Господин Христос, може да направите вашето обръщение в онази камера. Защо нашата публика трябва да избере вас?
- Първо, добър вечер на всички. Това, което искам да ви кажа е, че ако изберете мен, ваше ще бъде и царството небесно. Защото както бях казал някога, блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно. Блажени плачещите, защото те ще се утешат. Блажени кротките, защото те ще наследят земята. Блажени гладните и жадните за правда, защото те ще се наситят. Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани. Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога. Блажени миротворците, защото те ще се нарекат синове…
- Благодаря Ви, времето Ви изтече. Уважаеми зрители може да изпращате вашите смс-и в подкрепа на Исус Христос на кратък номер 1919 за абонати на всички мобилни оператори до края на предаването.
А сега вие, господин Коледа, имате една минута за своето обръщение.
- Добър вечер на всички. Искам преди всичко да ви пожелая весело прекарване на Коледните празници. Както сами си знаете, ако сте били добри през изтеклата година, ще ви навестя съвсем скоро, за да ви възнаградя щедро за извършените добрини. Подаръците разбира се получавате веднага, а уверявам ви тази година те са много, опаковани в големи кутии с лъскава хартия и цветни панделки. А ако не сте слушали достатъчно, винаги имате шанс да се реванширате до следващата Коледа. Това е всичко – веселете се и не забравяйте да пуснете някое смс-че между другото.
- Благодаря и на вас, господин Коледа, а на зрителите съобщавам и номера, на който могат да гласуват за вас – 1920 за всички мобилни оператори. Побързайте, чакат ви награди! И така, колегите от апаратната ми подсказват, че е време да започнем с първи кръг, който се казва „Какво за вас е Коледа?”. Господин Христос, вие първи можете да дадете своята дефиниция, имате отново една минута.
- Благодаря ви, господин водещ. За мен Коледа е рожденият ми ден. Е, това в кръга на шегата, разбира се. Коледа е един много светъл религиозен празик, празник на духа, в който човекът – Божието творение може да се докосне до своя създател. Това е времето за духовно просветление, за откъсване от материалното, от ежедневните светски грижи, ден за радост, че се е появил Спасителят, който ще ви избави от греховете ви (надявам се, не звуча нескромно).
- Ни най-малко, господин Христос, бяхте много изчерпателен. Сега нека чуем какво има да каже и господин Дядо Коледа.
- Благодаря. В онази камера ли да гледам?.. А, да.. Ами за мен Коледата е най-натовареното време в годината, защото имам наистина много работа. Тя е свързана преди всичко с много подаръци, влизане през комини, пълнене на коледни чорапчета с лакомства, обичам коледните песни, писани за мен, хубавата украса, големите елхи с много играчки и свещи. Харесва ми това, че възнаграждавам хората за добрите им дела и им давам стимул да бъдат добри и през следващата година.
- Хубаво е да даряваш положителни емоции, наистина, предполагам и господин Христос би се съгласил с това, а сега прекъсваме за реклама. Останете с нас и не забравяйте да гласувате! От вас – нашите зрители зависи кой ще стане звезда на Коледа тази година! Телефонните номера на двамата претенденти може да видите вляво на екраните си!

6 коментара:

nevena каза...

Гласувам "да" за поставената дилема и за готиния текст, а за кого гласувам иначе...е, тайна е..Весела Коледа!!:))

Asya Metodieva каза...

Знаеш ли, тази вечер подарих на 7-годишния си братовчед "Трансформър". Не си много наясно май какво е това, а?;) Нещо като Исус Христос, само че е от пластмаса. Динозавър, който се трансформира в робот.Беше въодушевен! Щастлив дори!Каза, че е видял шейната на Дядо Коледа пред входа на блока, в който живее. Старецът има гласовете им още преди да могат да изпращат sms-и, а когато пораснат, вече са изгубили интерес към Витлеемската звезда...Колкото до "царството небесно", там има ли трансформъри?! Весела Коледа нямам търпение да узная какво се случва след рекламите...;)

deuspisi каза...

Очарован съм. Абсурдната ситуация е представена по брилянтен начин в стил Кърт Вонегът / Дъглас Адамс. Харесва ми подхода, чрез който читателя се замисля по въпроса без да му се внушават директни изводи. Браво! :)

Inna каза...

Хахаха чак пък Вонегът и Адамс ;) Благодаря ви за коментарите! Весела Коледа!

BiRdy каза...

Tvor4eskoto vdahnovenie te e osenilo to4no kogato trqbva:) I az si gi mislq tiq ne6ta... V4era po Bnt davaha edin ot onezi pla6e6ti bibleiski filmi... Ina4e nie vka6ti gledahme "6rek" :)))

Jack каза...

Много силен текст! Сууупер силен! Наистина много интересно е поставен проблема!

P.S.-Аз знам какво е Трансформър, супер яко е и няма общо нито с Jesus, нито с Дядо Коледа... Това, че братовчед ти се е изкефил на играчката не го прави политеист, всеки си избира Героите. Аз не бих гласувала нито на 1919, нито на 1920 :) И двете отразяват попкултурни движения на епохи, разделени от две хилядолетия.